למרות שיש לרשותנו 24 שעות ביממה, רבים מאיתנו לא נותנים לעצמנו אפילו דקה אחת ביום לבד עם עצמנו, בשקט, ובעיניים עצומות. מתרגלי מדיטציה, אשר כן מקדישים זמן רב להתכנסות עצמית, מפארים את אותן מספר שניות בודדות של ניתוק מחשבתי שהם חווים לעתים. מתוך שעות רבות של תרגול מדיטציה, מדי פעם, הם חווים ניתוק של כמה רגעים ואחריו הם אינם מסוגלים לספר על מה חשבו באותם רגעים. רגעים אלה נחשבים למעין פסגה של שקט שיש לשאוף אליה.
הקראטה דו מציע שני סוגים של מדיטציה:
- מדיטציה סטטית – מוקוסו (moku sō 黙想).
- מדיטציה בתנועה – קאטה (kata 型).
שני הסוגים הם סוגי מדיטציה קצרים אשר נעים בין עשרות שניות למספר דקות.
מדיטציה סטטית – מוקוסו (moku sō 黙想)
כל עוד העיניים פקוחות, המוח עסוק בניתוח מידע על הסביבה החיצונית. על מנת להפנות את הקשב שלנו פנימה עלינו לעצום את העיניים. לא סתם, כשאנו בוהים בחלל ומהרהרים בעולמנו הפנימי, הראייה הופכת למטושטשת. לא ניתן להפנות קשב לשני דברים שונים באותה יחידת זמן.
משמעות המילה מוקו (moku 黙) היא שקט. משמעות המילה "סו" (sō 想) היא מחשבה. הצירוף "מוקוסו" (moku sō 黙想) משמעותו מחשבה שקטה או מדיטציה. כמעט תמיד יבוצע המוקוסו בסיזה בתחילת ובסוף כל אימון. בכל דוג'ו ההנחיות לביצוע המוקוסו יהיו מעט שונות ויארכו במשך זמן שונה אך לעולם יתמקדו באיתור שקט פנימי והתכנסות הגוף והנפש.
המוקוסו מאפשר לנו להיכנס לתוך עצמנו ובכך מהווה הכנה מנטאלית לאימון. בתום טקס המוקוסו הסנסאי מורה לסיים את המוקוסו ואומר: "מוקוסו יאמה!" (moku sō yame 黙想止め), זהו רגע בו כל תלמיד מוכן מנטאלית לאימון.
יתרה מזאת, המוקוסו מעביר מסר שמעבר לאימונים: תנו לעצמכם דקה ביום עם עצמכם, בשקט, לבד. עלינו להעז לבלות זמן עם המחשבות שלנו, להשקיט את הדעת או לשאול את עצמנו שאלות קיומיות רבות מהות.
מדיטציה בתנועה – קאטה (kata 型)
נסו להיזכר לרגע ברגעים בהם עשיתם משימות, פעולות, מחוות ותנועות משמעותיות כמו לנהוג בכביש עמוס וכמו להקליד בשטף על המקלדת, או כל פעולה בה הגוף כבר זוכר מה עליו לעשות ואין לו שום צורך בפיקוח אדוק של ההכרה. פעולות אוטומטיות אלו מתבצעות במיומנות רבה דווקא באין קשב. אם ננסה להתרכז בהחלפת ההילוכים בנהיגה או בהקשה על האותיות במקלדת, תגובותינו יהיו פחות רציפות ועמוסות מחשבה.
תרגול קאטה מלמד את המתאמן להסיח את הדעת באופן יזום ולסמוך על גופו לפעול באוטומטיות מדיטטיבית המונעת מהריק. אם תשאלו מתאמן שזה עתה ביצע קאטה שהוא כבר מיומן בה, על מה הוא חשב בזמן הקאטה, יש סיכוי גדול שהוא יביט בכם במבט חסר אונים ויענה: "לא יודע". תוכלו לקרוא על כך עוד בעמוד קאטה.