קאטה

תרגום מילולי

צורה, מודל, תבנית.

 

תרגום מעשי

הקאטה היא סדרת תנועות של הגנה והתקפה מוגדרות מראש נגד יריבים דמיוניים כשלכל תנועה משמעויות יישומיות רבות.

 

מבנה הקאטה

  1. קידה – פעולה המבטאת צניעות, הוקרה והפגנת כבוד לזולת. אם אתחיל בלכבד את האחר, אולי הוא לא יתקוף אותי כלל.
  2. הגנה – התנועה הראשונה בקָאטָה תמיד תהיה הגנתית. הקראטקה לעולם לא יתקוף ראשון. הוא ילחם רק אם אין ברירה אחרת.
  3. גוף הקאטה – הקאטה כוללת תנועות מהירות, איטיות, כוחניות ורפויות- הכל בהתאם לבונקאי ולכוונתו של היוצר. על הקראטקה לדעת לבצע את כולן.
  4. זָן שִין – המבט האחרון בקאטה. גם לאחר הבסת היריבים, הקראטקה לא יפנה את גבו אליהם אלא ישמור על קשר עין, מודעות וערנות, עד למצב בו לא נשקפת סכנה.
  5. קידה – הקידה מסיימת את הקָאטָה ומסמלת את הכרת התודה של הקראטקה ליריבים אשר אפשרו לו ללמוד, להתפתח ולרכוש ניסיון בקרב.

 

מבנה הקאטה דומה למבנה שיר. יש לה בתים, פאוזות, קצב, רגש, וכמו בשיר צריך להבין למה התכוון ה"משורר". יש זמרים ששרים באופן מקצועי ומפגינים טכניקות ווקאליות מדהימות, אך שירתם נטולת רגש. לעומתם, יש זמרים שטכנית- שרים פחות יפה אבל כשהם שרים הם יכולים להעלות זיכרון ישן, לעורר חיוך ולרגש עד כדי דמעות. בקאטה הדבר זהה, והשאיפה היא ליצור איזון בין הטכניקה וניקיון התנועה לבין הרגש והעוצמה.

 

ע"י מי נוצרו הקאטות?

הקאטות שאנו מתרגלים נוצרו ע"י גדולי המורים בהיסטוריית אמנויות הלחימה, ביניהם: 'בושי' סוקון מאטצומורה, קאנריו היגאונה, קנוואה מאבוני, צ'וג'ון מיאגי ועוד… על מנת שלא ייווצר אפקט הטלפון השבור, הקָאטוֹת הועברו ממורים לתלמידים בקפדנות רבה ותוך שמירה על הדיוקים הקטנים ביותר.

 

מטרות הקאטה

מטרתה העיקרית של הקאטה היא הטמעה של תנועות לחימה בגופנו ע"י תרגול רב והפיכתן לטבעיות לנו. כאשר התנועות טמועות בנו, נוכל לסמוך על גופנו שיעשה את הדבר הנכון בזמן אמת. כמו כן לקאטה מטרות נוספות:

  • שיפור היציבה
  • לימוד ותרגול העקרונות החשובים ביותר בעת לחימה
  • שיפור קואורדינציה ושליטה במרחב
  • חיזוק שרירי הגוף השונים
  • לימוד ותרגול מגוון רב של תנועות הגנה והתקפה
  • תרגול חלוקת המודעות לכל אזורי הגוף באופן שווה
  • תרגול מעברים בין עמידות
  • דימוי מצבי מציאות
  • תרגול יציאה מעמידות מסובכות ונמוכות
  • תרגול מבט בעת קרב
  • העשרת פרשנויותינו לתנועות שאנו מבצעים
  • הבאת התודעה לניתוק, בדומה לתרגול מדיטציה

 

יתרונות ייחודיים של הקאטה

  • כלי לשימור היכולות הפיזיות
  • כלי לתרגול עצמי ללא צורך בבן זוג
  • כלי להרגלת הגוף לשינוי מהיר בין מצבים
  • כלי להגברת המודעות העצמית והערנות לסביבה
  • כלי המשקף לנו את החיים הנעים תוך שינוי מקצבים ומצבים

 

מהות הקאטה

הקאטה היא "התנ"ך" של הקראטקה. היא החומר הכתוב בתנועה. היא כתובה ב"שפה" כה עתיקה ומורכבת, עד כי לעתים קשה לפענח אותה. אך עד היום אנשי קראטה מפיקים תועלת רבה מתרגול הקאטה ומפרשנות תנועותיה הרבות והשונות. בעצם היותו של הקראטה- אמנות לחימה, ולא רק לחימה, קאטה היא הביטוי האמנותי העיקרי של הקראטה. הקראטקה משתמש בה ככלי להבאת תנועתו לשלמות ע"י תרגול אין סופי.

 

תרגול הקאטה

תרגול הקאטה הינו קשה, מפרך ומאתגר פיזית ונפשית. תרגול הקָאטָה ייעשה ע"י משמעת עצמית וסבלנות כאשר העיקרון המנחה הוא הטמעה. הטמעה של תנועות שלא היו לנו טבעיות בעבר וברצוננו להפוך אותן לחלק בלתי נפרד מאיתנו. זאת נוכל לעשות רק ע"י תרגול רב ומשמעת עצמית גבוהה ביותר. וכמובן, ע"י הדרכה נכונה. על מנת להביא קאטה לרמת ביצוע טובה רצוי לפעול עפ"י השלבים הבאים:

  1. עלינו ללמוד לבצע כל תנועה המופיעה בקאטה, כל עמידה וכל מעבר, בפני עצמם ועפ"י מסלולם ומידותיהם המדויקות ביותר. עלינו ללמוד את עקרונותיהם ולתרגל אותם אלפי פעמים בקצב שונה ובעוצמות שונות, כדי להגיע למצב בו הם טבעיים לגופנו.
  2. עלינו ללמוד את רצף התנועות בקאטה בדגש על חלוקה לבתים, קצב ומיקומי היריבים המדומים.
  3. עלינו לדעת את יתרונותיה וחסרונותיה של כל עמידה, הגנה והתקפה, לדעת למה הן מיועדות ואיך לבצען בצורתן היישומית.
  4. עלינו לתרגל את יישומיה המרובים של כל תנועה בנפרד ואת יישומו של רצף התנועות בכל בית. דמיון מפותח הינו חשוב מאוד לתרגול הקאטה- בעת התרגול עלינו לדמיין מצבי קרב אמיתיים ולפעול בצורה משכנעת.
  5. עלינו לתרגל את הקאטה בשלמותה, בקצב איטי מדויק וממוקד הבוחן את שליטתנו בתנועות.
  6. עלינו לתרגל את הקאטה בשלמותה, בקצב מהיר ורפוי הבוחן את העברת האנרגיה והזרימה בתנועותינו ועמידותינו.
  7. עלינו לתרגל את הקאטה בשלמותה. בתרגול זה עלינו לשלב דיוק, זרימה, עוצמה ונשימה באופן מאוזן ובתזמונים הנכונים.

 

לאחר תרגול ממושך וביצוע הקאטה מספר רב של פעמים, הקראטקה כבר אינו חושב על התנועות בזמן ביצוע הקאטה. הן כבר טמועות בחכמתו של הגוף, ותודעתו של הקראטקה נותרת ריקה ממחשבות. כך נוצר מצב בו הקראטקה יכול לסמוך על גופו שיעשה את הדבר הנכון בזמן לחימה. רבים מאמני הלחימה משיטות שונות מיישמים צורת תרגול זו בשל יתרונותיה הרבים. שימוש בכלי נשק מסורתיים נלמד לרוב באמצעות קאטות. ניתן לראות זאת באמנויות: קונג פו, קובודו, איאיידו ועוד. בנוסף, ישנן שיטות טיפול כגון שיאצו, הנלמדות ע"י קאטות. רבים מוצאים את הכלי הזה כדרך הטובה ביותר להטמיע תנועות נרכשות ולהפוך אותן לטבעיות וספונטאניות. הקאטה היא ארגז כלים אשר מצויים בתוכו סודות הגוף והנפש. ובכל רגע נתון, בעת הצורך, הגוף יכול לשלוף את הכלי שיהיה היעיל ביותר עבורו. לאחר שלומד הקראטקה את כל תנועות הקאטה ומתרגל אותה בשלמותה מספר רב של פעמים, מגיע הזמן לשאול שאלות לגבי הבונקאי. תוכלו לקרוא על כך בעמוד בונקאי.

שיתפו: